Elk kind heeft recht op een veilig thuis

Het is vandaag 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Op deze dag in 1989 werd het Kinderrechtenverdrag opgesteld en Nederland heeft dit verdrag in 1995 ondertekend. In dit verdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Het recht op veiligheid

Veiligheid is een belangrijk thema in dit verdrag. Verschillende artikelen beschrijven het recht voor een kind dat in een veilige omgeving moet kunnen opgroeien. In Nederland zijn de meeste dingen goed geregeld voor kinderen, toch geldt dit niet voor alle kinderen in ons land. Maar liefst 90.000 kinderen hebben thuis te maken met geweld, armoede of verslaving. Veel kinderen wonen daarom in een pleeggezin, gezinshuis, een AZC, daklozenopvang of in een blijf-van-mijn-lijfhuis.

Deze groep kinderen heeft juist nu, in een tijd waarin ze door het coronavirus noodgedwongen meer thuis zijn, extra aandacht nodig.

Uithuisplaatsing

Wanneer een kind door omstandigheden niet meer thuis kan wonen, heeft het kind het recht om uit huis geplaatst te worden en te gaan wonen bij familie, in een pleeggezin of in een opvanghuis.
(artikel 25)

 

Ieder kind een eigen kamer
Opgroeien bij een pleeggezin is enorm wennen voor een kind. Nieuwe omgeving, andere spullen, nieuwe mensen, andere regels. Hoe fijn is het dan als je een eigen kamer hebt? Een kamer waarin een kind zichzelf kan zijn en zich veilig voelt. Kinderpostzegels ondersteunt pleeggezinnen om extra kamers voor pleegkinderen te realiseren.   

 

 



Kindvriendelijke opvang
Je komt als kind in de daklozen- of vrouwenopvang terecht. Je hebt er helemaal niets. Je voelt je er niet thuis. Geen eigen plek om je even terug te trekken en nooit een vriendje mee naar huis kunnen nemen. Kinderen horen eigenlijk niet thuis in een daklozenopvang. Toch kan het soms niet anders en dus vinden deskundigen dat er in een opvanghuis in elk geval een ruimte speciaal voor kinderen moet zijn.

Met het project Huisje, Boompje, Beestje wordt een groot aantal instellingen kindvriendelijker gemaakt door natuur in het leven van de kinderen te brengen. Denk aan het inrichten van (buiten)ruimtes met een natuurspeeltuin, planten, kruiden en ander groen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat spelen, natuur en dieren een positief effect hebben op het zelfvertrouwen van deze kinderen. Het vermindert stress en maakt dat ze beter kunnen omgaan met hun problemen.


► Wist je dat…. Stichting Kinderpostzegels lid is van het Kinderrechtencollectief?
Bekijk alle kinderrechten.