Zo gaan we om met jouw gegevens

Welkom, en goed dat je wilt weten hoe we jouw gegevens gebruiken! Dat betekent namelijk dat je privacy net zo belangrijk vindt als wij. Hier lees je wat er gebeurt met informatie over jou als je meedoet aan de Kinderpostzegelactie, of als je ons belt of mailt. Best een ingewikkeld onderwerp. Dus heb je na het lezen toch nog vragen? Stel ze gerust!

Om te beginnen

Wat is een privacy statement?

Op deze pagina kun je lezen wat we doen met informatie over jou die we verzamelen als je meedoet aan de Kinderpostzegelactie, of als je ons belt of mailt. Dat noem je een privacy statement. We volgen daarbij de regels van een speciale wet over privacy: de ‘Algemene verordening gegevensbescherming’ (AVG).

Wie zijn wij?

Wij zijn Stichting Kinderpostzegels Nederland. We organiseren ieder jaar de Kinderpostzegelactie (maar we doen nog veel meer). Dit zijn onze gegevens:

Stichting Kinderpostzegels Nederland
Schipholweg 97
2316 XA Leiden

Telefoonnummer: 0900 821 23 49
E-mailadres: [email protected]

KvK-nummer: 41167934.
ANBI / RSIN / Fiscaalnummer: 0096.52.668

Wie ben jij?

Jij bent waarschijnlijk een kind dat meedoet aan de Kinderpostzegelactie. Je gaat inloggen op ‘Mijn Actie’ op actiekpz.nl, je gaat de online game spelen, en misschien bel of mail je ons wel. In al die gevallen krijgen we persoonlijke informatie over jou. Dat noem je ook wel: persoonsgegevens.

Wat zijn persoonsgegevens?

Persoonsgegevens zijn stukjes persoonlijke informatie. Je voornaam en achternaam bijvoorbeeld, of je adres. Door persoonsgegevens kunnen we zien, begrijpen of nagaan dat het over jou gaat. Handig, maar we hoeven natuurlijk niet álles te weten. Daarom beschermt de wet alle informatie die over jou gaat – daar heb je die speciale privacywet waar we het eerder over hadden.

Dit moet je weten als je meedoet met de Kinderpostzegelactie

Wat staat er op de informatiekaart?

Je hebt op school een kaart gekregen met uitleg over de Kinderpostzegelactie. Die kaart is voor jezelf en voor je ouders of verzorgers. In de wet heten zij: wettelijke vertegenwoordigers. Op deze kaart staan ook jouw inloggegevens voor ‘Mijn Actie’ op actiekpz.nl.

Heb je toestemming nodig?

Ieder jaar doen kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool mee aan de Kinderpostzegelactie. In groep 7 en 8 ben je nog geen 16 jaar – logisch. Volgens de wet moeten je ouders of verzorgers dan toestemming geven voordat we jouw gegevens mogen gebruiken. Maar in Nederland vinden we meedoen aan de Kinderpostzegels zo gewoon voor kinderen van jouw leeftijd, dat de wet zegt dat we ervan uit mogen gaan dat je ouders of verzorgers akkoord zijn.

Welke gegevens verzamelen we nou wanneer?

1. Als je inlogt op ‘Mijn Actie’ op actiekpz.nl
Je logt in met de informatie die op jouw kaart staat:
- de naam van je school
- de plaats van je school
- de naam van je groep
- je persoonlijke inloggegevens
Als je de eerste keer inlogt, moet je ook een nickname verzinnen. Dat is een soort bijnaam (dus niet je eigen naam).
Al deze gegevens slaan we op. Als je dan later terugkomt via dezelfde computer, telefoon of tablet hoef je niet meer alles in te typen. We weten niet welk kind bij welke nickname hoort. Dat weten alleen jij en je juf of meester. Jouw school heeft trouwens ook al informatie aan ons doorgegeven. Hoeveel kinderen er meedoen per groep bijvoorbeeld. Die informatie slaan we ook op.
Inloggen doe je natuurlijk via een computer, telefoon of tablet. Die toestellen kunnen zelf ook informatie met ons delen. Bijvoorbeeld je IP-adres. Die cijferreeks is een soort internetadres, elk toestel heeft een eigen IP-adres. Via de browserinstellingen of de instellingen op je computer, telefoon of tablet kun je zelf bepalen welke gegevens met ons worden gedeeld. Deze gegevens slaan we verder niet op.

2. Als je iets verkoopt via de QR-code
Doordat de QR-code op je verkoopmap is gekoppeld aan je inloggegevens, kunnen we ook bijhouden wat ieder kind verkoopt. Door je nickname weten we niet wie wie is, maar dat vinden we ook helemaal niet belangrijk. Als jij het maar weet! We slaan alle verkoopinformatie op in een overzicht. Jij kunt dan zien wie bij jou een bestelling heeft gedaan en voor welk bedrag. Je meester of juf kan meekijken met de hele groep. Wij gebruiken deze informatie om na de actie te berekenen welke groep een prijs heeft gewonnen.

3. Als je ons mailt, belt of schrijft
In dat geval weten we de informatie die je zelf aan ons doorgeeft. Bijvoorbeeld je naam, je e-mailadres of de naam van je school en je groep.

Waarom verzamelen we jouw gegevens?

We verzamelen je gegevens niet zomaar. Daar hebben we altijd een goede reden voor:
- Zodat je alle functies op ‘Mijn Actie’ goed kunt gebruiken.
- Zodat het makkelijk voor je wordt – en je bijvoorbeeld bij het inloggen niet steeds opnieuw alles hoeft in te typen.
- Zodat jouw verkopen en je score in de game goed onthouden worden. Daarmee kunnen we bepalen of jouw groep een prijs heeft gewonnen.
- Tot slot verzamelen we je gegevens ook voor ons eigen werk. Een voorbeeld: we willen onze website steeds beter maken. Daarom zoeken we uit hoe kinderen de website gebruiken. Vinden ze het moeilijk of makkelijk om ermee te werken? Vinden ze de game leuk? Dat onderzoeken we met het programma Google Analytics. We zien hoe vaak de website wordt bezocht, op welk tijdstip en hoe lang. Klik hier voor meer informatie over Google Analytics.

Nog meer afspraken

Heb je zelf invloed op wat we met jouw gegevens doen?

Ja. Je mag ons vragen om een overzicht van jouw persoonsgegevens. Je hebt ook het recht om foute gegevens te verbeteren, of om je gegevens te laten weghalen. Dit kun je voor een groot deel zelf beheren via het profiel en de instellingen van je computer, telefoon of tablet. Als we je toestemming hebben gevraagd om bepaalde gegevens te gebruiken, dan kun je deze toestemming altijd weer intrekken. Dan gebruiken we die gegevens daarna niet meer. Je kunt ook aangeven dat je niet wilt dat je gegevens gebruikt worden voor direct-marketing (zeg maar: reclame) – al gebruiken we de gegevens van kinderen daar sowieso niet voor. Neem contact met ons op als je vragen hebt over je gegevens, iets wilt veranderen of als je het idee hebt dat we niet goed omgaan met je gegevens. Je kunt eventueel ook een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Delen we je gegevens met anderen? 

Ja, soms doen we dat.
Bijvoorbeeld: om onze website te laten werken, krijgen we hulp van andere bedrijven. Zij zorgen ervoor dat de bestellingen goed gaan, dat mensen kunnen betalen en nog veel meer. Die bedrijven werken daardoor automatisch ook met jouw gegevens. We hebben met deze bedrijven speciale afspraken gemaakt. Daarin staat dat ze jouw gegevens nooit voor iets anders mogen gebruiken dan om hun werk voor Kinderpostzegels goed te doen.
Een ander voorbeeld: soms zijn we wettelijk verplicht om persoonsgegevens vrij te geven. Dan zullen we dat ook doen.
Tot slot: we kunnen persoonsgegevens ook doorgeven aan partijen in landen buiten de Europese Economische Ruimte (dat is Europa en nog een paar landen). Volgens de privacywet is het prima als je gegevens binnen Europa worden gebruikt, maar buiten Europa niet. Omdat dan niet zeker is of dit veilig gebeurt. Als wij dus iets met jouw gegevens doen buiten de Europese Economische Ruimte, dan beschermen we je gegevens door alleen met partijen te werken die ook jouw privacy beschermen.

Zijn je gegevens veilig bij ons?

We vinden de beveiliging van je persoonsgegevens heel belangrijk. Daarom werkt onze website alleen via een beveiligde (SSL-)verbinding. We hebben een privacybeleid (dat lees je nu!) waarin staat wie er wanneer bij je gegevens kan en waarom. We maken back-ups van bestanden, we installeren op tijd updates en we gebruiken antivirusprogramma’s. Stichting Kinderpostzegels Nederland heeft het DDMA-keurmerk ‘Privacy Waarborg’.

Hoe lang gebruiken we je gegevens?

In de eerste plaats: zo lang dat mag van jou. Daarnaast: zolang wij de gegevens nodig hebben, maar niet langer dan 2 weken na de Kinderpostzegelactie. Een jaar na de Kinderpostzegelactie hebben we alleen nog gegevens die gaan over een hele school of een hele groep, en over het aantal bestellingen. Je nickname verdwijnt na de actie.

Wijzigingen van dit privacy statement

Ons privacy statement wordt minimaal een keer per jaar beoordeeld en aangepast als dat nodig is. Op onze pagina ‘Privacy’ staat altijd de nieuwste versie. 

 

Privacy statement – september 2022