Gebruik Persoonsgegevens

Goed dat u ons privacystatement leest, dat betekent namelijk dat u privacy net zo belangrijk vindt als wij. Wij hebben met veel aandacht dit privacy statement voor u opgesteld zodat voor u duidelijk is wat er met uw gegevens gebeurt als u onze website bezoekt, een bestelling plaatst via onze webshop, via onze app of als u donateur wordt.

Wie zijn wij? (Wie is de verwerkingsverantwoordelijke)

Stichting Kinderpostzegels Nederland
Schipholweg 97
2316 XA Leiden

Wij zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 41167934.
ANBI / RSIN / Fiscaalnummer: 0096.52.668
U kunt ons bellen op: 0900 821 23 49
Of een e-mail sturen naar: info@kinderpostzegels.nl

Wij zijn de stichting die ieder jaar de Kinderpostzegelactie organiseert.

Wie bent u? (Wie is de betrokkene)

We hopen dat u dit privacystatement leest omdat u onze website bezoekt, een bestelling bij ons plaatst voor een of meer producten uit de Kinderpostzegelactie, u inschrijft voor onze nieuwsbrief of omdat u donateur wordt.

Als dit zo is, dan gaat dit privacy statement over uw persoonsgegevens. Voor het gemak gebruiken we het woord “gegevens” als we het over uw persoonsgegevens hebben. Volgens de wet, de AVG (in het Engels: GDPR) heet u in deze situatie de “betrokkene”.

Wat zijn persoonsgegevens?

Persoonsgegevens zijn stukjes informatie waardoor andere mensen kunnen zien of begrijpen dat het over u gaat. Bijvoorbeeld als u een voornaam en achternaam invult  bij het plaatsen van een bestelling, dan begrijpt de persoon die dit formulier ontvangt en leest dat u een bestelling hebt geplaatst. Welke gegevens verzamelen wij?

Als u onze website bezoekt, een webformulier voor een bestelling of donatie invult of een bestelling plaatst via de bestel-app dan krijgen wij informatie over u. In dit privacy statement leggen we u uit welke informatie dit is en wat we er mee doen.

Niet alle gegevens zijn persoonsgegevens, maar we vinden het belangrijk dat u begrijpt welke gegevens wij als verzameling van u kunnen hebben.

Hieronder geven we een overzicht van welke gegevens we verzamelen.

Bij het plaatsen van een bestelling op onze website

  • We vragen u de velden in te vullen waarbij we een * hebben geplaatst. Deze gegevens vragen we omdat we deze nodig hebben om uw bestelling te bevestigen en te bezorgen. Deze gegevens zijn noodzakelijk ter uitvoering van de overeenkomst (bestelling) met u. Voor een gedeelte zijn we ook wettelijk verplicht om deze gegevens aan u te vragen. Op het bestelformulier bent u dus niet verplicht om uw telefoonnummer op te geven. Maar het is wel handig als u het invult, omdat we u dan eenvoudiger en sneller kunnen benaderen als er iets niet goed is gegaan met de levering van de bestelling. U mag ook zelf kiezen of u een nieuwsbrief wilt ontvangen. Als u deze velden wel invult, dan verwerken we dus ook die gegevens van u.
  • Uw betaalgegevens. We weten alleen welke betaalmethode u kiest en welk bedrag u aan ons gaat betalen. De betaling en daarbij behorende (bank)gegevens worden door een derde partij (Buckaroo) verwerkt.
  • Het bedrag dat u extra geeft. U krijgt de mogelijkheid om nog meer kinderen te helpen door een extra bedrag te betalen. Dit gegeven verwerken wij ook.

Bij het plaatsen van een bestelling via de bestel-app

  • Voor bestellingen die u plaatst bij een kind aan de deur zijn er twee mogelijkheden: op het oude vertrouwde papieren bestelformulier of via een app op de smartphone van het kind. In beide gevallen gaat het om dezelfde soort gegevens als bij een bestelling via de website.
  • Alleen in deze situatie kan er bij andere/meer velden een * staan, omdat in de afhandeling van de bestelling er meer/andere informatie nodig is bij eventuele klachtenafhandeling.

Bij het aanmelden als donateur

  • Allereerst zijn we u  heel dankbaar als u zich aanmeldt als donateur. We vragen u op onze website wel om een paar gegevens. We registreren of u éénmalig of maandelijks wilt doneren. Ook vragen we het bedrag dat u wilt doneren. Dit gegeven verwerken we dus ook. Als u anoniem doneert zijn uw gegevens niet bij ons bekend en kunt u uw gift dus ook niet aftrekken bij uw belastingaangifte.
  • We vragen u ook een aantal velden in te vullen zodat we ervoor kunnen zorgen dat u uw donatie kunt doen. We hebben bij een aantal velden een * geplaatst. Dit zijn de gegevens die voor ons noodzakelijk zijn ter uitvoering van de overeenkomst (uw donatie) met ons. Op dit formulier bent u niet verplicht om uw telefoonnummer op te geven. U mag ook zelf kiezen of u een nieuwsbrief wilt ontvangen. Als u deze velden wel invult, dan verwerken we dus ook die gegevens van u.
  • Uw IBAN nummer indien u niet via Ideal betaalt. Dit is ook een verplicht in te vullen veld. We hebben dit gegeven nodig om uw machtiging uit te voeren.

Bij het inschrijven voor onze e-mail nieuwsbrief

  • Wij vinden het geweldig dat u zich inschrijft om onze e-mail nieuwsbrief te ontvangen. Uiteraard kunt u zich altijd weer uitschrijven als u dat wilt. Iedere nieuwsbrief bevat ook een afmeldlink.

Als u onze website bezoekt

Als u onze website bezoekt via een computer of mobiel toestel, dan wijzen we u erop dat uw computer of mobiele toestel zelf ook gegevens met ons kan uitwisselen. Via uw browserinstellingen of uw instellingen op uw computer of mobiele toestel (uw telefoon of tablet) kunt u zelf bepalen welke gegevens met ons worden gedeeld.

Op onze website gebruiken we ook programma’s voor analyse doeleinden. Door dit programma kunnen wij zien hoe vaak, op welke tijdstippen, welke pagina’s en hoe lang bepaalde pagina’s van onze website worden bezocht. Dit programma verzamelt alleen gegevens die we kunnen herleiden naar u of uw computer of toestel.

Op onze website ziet u ook de logo’s van Facebook, Linkedin, Printerest, Twitter en andere social media. Zoals we inmiddels allemaal weten verzamelen deze partijen door middel van het plaatsen van cookies ook gegevens van u als onze website bezoeker. We verwijzen u naar de privacyverklaringen en privacysettings van deze partijen voor meer informatie over hoe uw gegevens worden gebruikt en wat uw invloed hierop is.

Als u ons mailt, belt of schrijft

  • De gegevens die u dan aan ons geeft.

Wat doen wij met uw gegevens? (de doeleinden van de verwerking)

We verzamelen uw gegevens niet zomaar. We verzamelen de gegevens om er het volgende mee te doen:

  1. Ervoor te zorgen dat u alle functies kunt gebruiken op de website

Voor verschillende functies op de website is het nodig om gegevens te bewaren. Bijvoorbeeld in het winkelmandje.

  1. De bestellingen te kunnen leveren

De gegevens die u invult over een bestelling gebruiken we om de bestellingen te kunnen leveren, maar ook om bijvoorbeeld per e-mail de bestelling te bevestigen of om u een e-mail met een link naar een betaalmogelijkheid te kunnen sturen als de betaling niet is gelukt.

  1. Uw donatie te kunnen ontvangen

De gegevens die u als donateur invult gebruiken we om uw donatie te kunnen verwerken.

  1. Voor onze eigen marketingdoeleinden

We gebruiken uw telefoonnummer om met u te praten over onze goede doelen. We gebruiken uw e-mailadres om u onze nieuwsbrief te sturen.

  1. Om uw vragen te beantwoorden

Als u zelf met ons contact hebt gezocht dan gebruiken we uw gegevens om uw vraag of klacht te beantwoorden.

  1. Analyses uit te voeren op het gebruik van de website om meer inzicht te krijgen in de werking.

We zijn natuurlijk enorm nieuwsgierig of de website makkelijk is om te gebruiken. Daarom gebruiken we uw gegevens en kunnen wij via een tool Google Analytics zien hoevaak de website werd bezocht, op welke tijdstippen, op welke apparaten en hoelang. Wilt u precies weten welke gegevens worden verzameld en hoe Google Analytics met uw gegevens omgaat, klik dat hier. Via uw computer of mobiele toestel kunt u zelf het delen van deze gegevens door uw computer of toestel aan of uitzetten.

Wat zijn de grondslagen voor het gebruik van uw gegevens? (de grondslagen)

Een van de principes van het privacyrecht  - het recht dat het gebruik van uw gegevens regelt - is dat dit alleen mag gebeuren als daar een wettelijke grondslag voor is.

Wij gebruiken uw gegevens op basis van de volgende wettelijke grondslagen:

  • Uitvoering van een overeenkomst met u.
    Dit is van toepassing als u een bestelling bij ons plaatst of een donatie aan ons doet
  • Op basis van uw toestemming.
    U kunt uw toestemming geven voor het toesturen van een nieuwsbrief. Dit betekent dat u uw toestemming ook kan intrekken. Dit kunt u doen door middel van de bekende unsubscribe / opt-out /afmeldknop onder aan iedere e-mail waarbij we de nieuwsbrief sturen.
     
  • Vanwege een wettelijke verplichting.
    Als u een betaling aan ons doet dan zijn er wettelijke verplichtingen voor ons om de transactiegegevens te bewaren.
     
  • Op basis van een gerechtvaardigd belang.
    Wij gebruiken uw gegevens voor het realiseren van onze missie, het helpen van kwetsbare kinderen. Omdat u bijvoorbeeld kinderpostzegels hebt gekocht, helpt u ons met het realiseren van onze missie. In dat kader kunnen wij u ook in de toekomst benaderen om ons te helpen of om u te informeren over onze projecten. Uiteraard is dat geheel vrijblijvend en kunt u aangeven dat u dat niet wilt, dat is het zogenaamde  recht van verzet. Wij zullen u dan verder niet telefonisch of per e-mail benaderen. Door deze waarborgen in te bouwen menen wij dat we rekening houden met uw privacybelang en uw gegevens op grond van ons gerechtvaardigd belang mogen gebruiken.

Hebt u vragen of opmerkingen over ons gebruik van uw gegevens?

Dit privacy statement gaat nog steeds over uw gegevens. U hebt daarom zelf invloed op wat wij met uw gegevens mogen doen. U hebt een recht van inzage, rectificatie, wissing, beperking van ons gebruik van uw gegevens, u kunt in sommige gevallen bezwaar maken tegen het gebruik van uw gegevens en u hebt het recht op overdraagbaarheid van uw gegevens.

U mag ons dus vragen (zie hierboven voor onze contactgegevens) welke persoonsgegevens we van u verwerken. Binnen de spelregels van de wet geven wij u hier een antwoord op. U hebt ook een recht van correctie of verwijdering van uw gegevens. Dit kunt u voor een groot deel zelf beheren via uw profiel en instellingen van uw browser van uw computer of op uw mobiele toestel. Als wij uw toestemming hebben gevraagd om gegevens van u te gebruiken, dan kunt u deze toestemming altijd intrekken. Dit heeft geen invloed op het gebruik van uw gegevens voor het moment van intrekking van uw toestemming.

U hebt ook een recht van verzet tegen het gebruik van uw gegevens voor direct marketing-doeleinden. We horen graag van u als u bepaalde rechten wilt uitoefenen. U kunt ons op de hierboven gemelde contactgegevens bereiken. Mocht u het idee hebben dat we niet rechtmatig omgaan met uw gegevens dan kunt u contact met ons opnemen, of als dat niet helpt een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Delen wij uw gegevens met anderen? 

Ja, we delen uw gegevens. De website hebben we niet zelf ontwikkeld. Dat ziet u ook vermeld staan op onze website. Ook het beheer en de ondersteuning van deze website doen wij niet zelf. We worden hierbij geholpen door bedrijven die daardoor automatisch, en alleen met dat doel, ook uw gegevens verwerken. Deze ict-bedrijven zorgen ervoor dat bestellingen bij ons binnen komen, dat betalingen worden verwerkt, dat schoolgegevens worden geregistreerd.  De bedrijven werken op onze instructie. Wij hebben met deze bedrijven een verwerkingsovereenkomst gesloten, waarin is vastgelegd dat uw gegevens alleen verwerkt mogen worden binnen deze overeenkomst en nooit door hen voor andere doeleinden gebruikt of aan derden beschikbaar gesteld mogen worden.

Uitsluitend indien wij hiertoe wettelijk verplicht zijn, worden uw persoonsgegevens verstrekt aan toezichthouders, andere partijen of personen of autoriteiten.

Op dit moment geven wij geen persoonsgegevens door aan partijen in landen buiten de Europese Economische Ruimte. Volgens de wet die uw gegevens beschermt (de AVG) is het prima als uw gegevens binnen Europa worden gebruikt. Wanneer wij alsnog uw gegevens buiten de Europese Economische Ruimte opslaan, bewaren of er iets anders mee doen, dan sluiten we een extra overeenkomst af met de partij die daar de gegevens bewaart of gebruikt om uw gegevens te beschermen.

Zijn uw gegevens veilig bij ons?

We vinden de beveiliging van uw persoonsgegevens belangrijk. We hebben daarom passende technische en organisatorische maatregelen genomen om uw persoonsgegevens te beveiligen tegen verlies of tegen enige vorm van onrechtmatige verwerking. Dat betekent dat tijdens het gebruik van de website en alle functionaliteiten er altijd sprake is van een beveiligde (SSL-) verbinding, en dat we een privacybeleid hebben waarin staat wie er wanneer bij uw gegevens kan en waarom en dat we back-ups maken van bestanden, op tijd updates installeren en antivirusprogramma’s gebruiken.

Hoe lang gebruiken we uw gegevens?

Zo lang als u de gegevens beschikbaar houdt voor ons. We bewaren uw gegevens zolang als nodig is voor de doeleinden waarvoor we de gegevens hebben verzameld. De gegevens van uw bestelling moeten we vanwege onze boekhoudplicht tot 7 jaar na de aankoop bewaren. De gegevens van uw donatie bewaren we ook 7 jaar vanwege dezelfde reden. Andere gegevens bewaren we zolang deze nog relevant zijn voor ons.

Wijzigingen van dit privacy statement

Alles in het leven is veranderlijk. Ook ons privacy statement. Als we een grote wijziging aanbrengen in dit privacy statement die van belangrijke invloed is op uw rechten of op de toestemming die u ons hebt gegeven, dan zullen wij proberen (als dat kan) om u hier persoonlijk over te informeren. U kunt in ieder geval zien aan het kenmerk en de datum van dit privacystatement of dit ook de versie is die u eerder hebt gelezen.

Privacystatement, versie 2, juni 2018

Stichting Kinderpostzegels Nederland heeft het DDMA-keurmerk ‘Privacy Waarborg’.