Indah (12): "Hier mag ik zelfs niet op Instagram"

“Ik wil later dokter worden zodat ik veel geld verdien en voor mijn moeder en zusje kan zorgen”, zegt Indah (12). Zij woont met haar moeder en zusje Destiny (5) in een blijf-van-mijn-lijfhuis in het noorden van het land. “Wij moesten thuis weg. Het was er niet meer veilig. Mijn vader schreeuwde altijd. Ja, er was ook geweld. Mijn oom heeft ons geholpen en ons hiernaartoe gebracht. Als ik genoeg geld verdien, hoeft mijn moeder nooit meer te verhuizen en kan ik voor haar zorgen, net zoals zij dat nu voor mij doet.”

Indah woont nu 8 maanden op deze geheime opvanglocatie. Volgende week gaan ze weer verhuizen. “Nu wel weer naar een gewoon huis”, zegt Indah. “Of ik daar blij om ben? Ja en nee. Natuurlijk vind ik het fijn dat ik straks weer een eigen kamer heb en niet meer met mijn moeder en zusje samen hoef te slapen. Maar ik vind het wel heel moeilijk dat ik weer naar een andere school moet. Ik zit in groep 8 en ga na de zomer naar de middelbare school. Dat is dan de vierde school in één jaar tijd.”

“Contact houden met vrienden is lastig. Van mijn oude school weet niemand waar ik nu woon. Contact houden via social media kan ook niet want wij mogen hier geen Instagram of Snapchat gebruiken. Dat is niet leuk”, zo geeft zij toe. “Iedereen uit mijn klas zit op instagram.” Zodra moeders en kinderen in een vrouwenopvang komen is social media namelijk verboden. Via kanalen als Instagram en Snapchat is het voor veel (stief)vaders eenvoudig te achterhalen waar het gezin naartoe is gevlucht.

Indah zit na schooltijd vaak in de tienerkamer. Daar staat een televisie en een bank. “Soms maak ik huiswerk. Televisie kijken doe ik weinig. Meestal luister ik op mijn telefoon naar muziek van Billie Eilish. Zij is mijn grote voorbeeld. Ze zingt echt heel mooi en ook de teksten vind ik goed. Ze is altijd zichzelf en ze laat zien dat je niet verplicht bent om altijd blij te zijn. Ik vind het ook belangrijk om dichtbij mezelf te blijven. Ik wil me niet verstoppen achter make-up.”

De eerste dagen in de opvang zijn volgens de kinderen het moeilijkst. Van het ene op het andere moment moeten ze hun vertrouwde leventje met vrienden, school, sport en familie achterlaten. Indah: “Ik kon geen afscheid nemen van mijn vrienden op school. Ik had echt geen idee waar ik terecht was gekomen. Nu ben ik wel gewend. Maar volgende week gaan we weer verhuizen.”

* Vanwege privacy is de naam in dit verhaal gefingeerd.