Een feestje voor de hele klas

Eén van de moeilijkste dingen waar kinderen mee kampen is sociale uitsluiting. Veel kinderen die wat drukker zijn dan normaal, krijgen bijvoorbeeld nooit een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje. Project Klassenfeestjes zorgt ervoor dat kinderen niet buiten de boot vallen. Organiseert u als ouder(s) straks ook een verjaardagsfeestje voor de héle klas?

Niet alleen drukke kinderen liggen soms buiten de groep. Ook kinderen die verlegen zijn of in armoede leven, de Nederlandse taal (nog) niet optimaal beheersen, of op wat voor manier dan ook anders zijn. Dit is zorgelijk, want er niet bij horen doet pijn. Als sommige kinderen af en toe de hele klas uitnodigen voor hun verjaardag, dan zijn er geen kinderen meer die nooit een feestje hebben.

Klassenfeestjes voor de héle klas
Laura Batstra, Universitair Hoofddocent van Rijksuniversiteit Groningen, bedacht samen met muziekleraar Wim Venema het project ‘Inclusieve Klassenfeestjes’. Laura en Wim begonnen met feestjes voor de klas van hun eigen kinderen te organiseren en merkten dat kinderen en ouders enthousiast waren over het concept. Hun kennis en ervaring wilden zij daarom graag delen. 

Met steun van Kinderpostzegels heeft Universitair Hoofddocent Laura Batstra van Rijksuniversiteit Groningen het afgelopen schooljaar kwalitatief onderzoek gedaan naar verjaardagsfeestjes voor de hele klas op basis van 12 pilotfeestjes en interviews met betrokken ouders en leerkrachten. Op basis daarvan stelde zij een Draaiboek Klassenfeestjes op. Hiermee kunt u als ouder(s) ook een feestje voor iedereen organiseren!

Opbrengst Nationaal Schoolontbijt
Het Nationaal Schoolontbijt werd in 2018 geopend door radio-dj Nicky Romero en droeg het thema ‘Een feestje voor iedereen!’, omdat het al jaren een feest voor de héle school is en er voor ieder wat wils op tafel staat. Veel van de ontbijtende burgemeesters betaalden symbolisch voor hun ontbijtje met een donatie aan Kinderpostzegels, dit leverde maar liefst € 31.150 op! Hiermee kunnen we het project Klassenfeestjes nog verder steunen. 

Samenwerkingsverband
Het project Klassenfeestjes is een deelproject van Druk & Dwars. Druk & Dwars is een samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en zes gemeenten in de provincie Groningen.

Steun voor kinderen in Nederland
Kinderpostzegels steunt projecten in Nederland die kinderen helpen in het onderwijs, zoals kinderen die gepest worden of niet goed mee kunnen komen op school. Daarnaast helpen we kinderen met het verwerken van trauma's, door ze verschillende therapieën aan te bieden. Tenslotte helpen wij kinderen die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen. Bekijk alle projecten in Nederland die wij steunen.