1 miljoen euro extra voor kinderen in armoede

06-02-2023

Samen nóg meer kinderen helpen die door armoede aan de zijlijn staan: met dat doel heeft Kinderpostzegels 1 miljoen euro gestort in een speciaal noodfonds van Leergeld Nederland. Daarmee verwacht Leergeld ruim 4.500 éxtra kinderen de ondersteuning te kunnen bieden die zij nodig hebben om te kunnen meedoen. 

1 op de 12 kinderen in armoede 
Net als Kinderpostzegels maakt Leergeld zich hard om alle kinderen te laten meedoen, op school en daarbuiten. Voor kinderen uit gezinnen met geldzorgen is meedoen helaas niet vanzelfsprekend. Op dit moment leven in Nederland ruim 315.000 kinderen in armoede (Armoede in kaart, SCP, 2019). Dat is 1 op de 12 kinderen. Sociale uitsluiting is voor hun een reëel risico: door geldgebrek hebben ze bijvoorbeeld niet de benodigde spullen voor school, kunnen ze niet sporten of krijgen ze geen zwemles. Deze kinderen komen letterlijk en figuurlijk aan de zijlijn te staan en kunnen zich niet optimaal ontwikkelen.  

Flink meer aanvragen in 2022 
Leergeld biedt kinderen uit gezinnen met geldzorgen concrete hulp. Het afgelopen jaar is het aantal hulpvragen bij Leergeld dan ook fors gestegen, vertelt directeur Gaby van den Biggelaar. “Door de inflatie en hoge energieprijzen waren er in 2022 veel meer gezinnen dan andere jaren die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. In de eerste helft van 2022 zagen we al aankomen dat we nooit aan al die hulpvragen zouden kunnen voldoen. Gelukkig hebben we dankzij Kinderpostzegels het ‘Acuut Noodfonds Meedoen in 2022’ kunnen oprichten. Met daarin maar liefst 1 miljoen euro om kinderen in armoede te ondersteunen.” Leergeld verwacht eind maart 2023 meer te kunnen vertellen over de resultaten die met het speciale noodfonds zijn behaald. 

Steun voor nog eens 4.500 kinderen  
Kinderpostzegels is blij dat zij dit speciale noodfonds mogelijk heeft kunnen maken, aldus Annelies Mulder, hoofd van de afdeling Projecten en Programma's. “Samen met onze donateurs zorgen we er zo voor dat ruim 4.500 éxtra kinderen ondersteuning krijgen. We werken samen met Leergeld omdat we via hen deze kinderen zo snel mogelijk concreet kunnen helpen. Bijvoorbeeld met een tweedehands fiets om naar school te gaan of met de betaling van de sportcontributie. Wij geloven in die concrete en persoonlijke aanpak van Leergeld. Het is ontzettend belangrijk dat alle kinderen kunnen meedoen, sociaal en maatschappelijk. Geen kind mag buitengesloten worden door armoede.”