Afscheid Henk van Zuidam

13-11-2018

Henk van Zuidam was als projectleider verbonden aan Kinderpostzegels in Ethiopië en Mali en gaat nu met pensioen. Vanmiddag vindt zijn afscheidsreceptie plaats in Leiden. Samen met hem blikken we terug naar zijn mooie werk van de afgelopen tien jaar.

Henk van Zuidam:

"Wat mij die laatste tien jaar vooral geraakt heeft, is dat de meeste ouders hun kinderen wel naar school wilden sturen, alleen niet zo ver weg. In boerendorpen waar geen schooltje was en veel kinderen dus niet naar school gingen, wilde de overheid geen schooltje bouwen, want 'er was toch een school in de buurt' (vaak meer dan 5 km weg) en 'die arme mensen hechten toch geen waarde aan onderwijs en sturen daarom hun kinderen niet naar die bestaande scholen’.

Met steun van de lokale partners van Kinderpostzegels hebben zij zelf een dorpsschooltje gesticht, waar in het begin Non Formal Education (niet-formeel onderwijs) gegeven werd met door de gemeenschap zelf betaalde onderwijzers. Hieruit bleek dat ook arme boerenfamilies het belang van onderwijs zien, mits het binnen hun bereik is, dichtbij huis en veilig voor hun kinderen.

De overheid (de onderwijsinspectie in Mali of het gemeentelijk onderwijsbureau in Ethiopië) moest hierdoor hun ongelijk erkennen. Zij namen uiteindelijk hun verantwoordelijkheid en na drie tot vijf jaar hebben zij deze Non Formal Basic Education Centra bevorderd tot Public School (openbare school) en volledig gefinancierd door de overheid. Veel (zo niet alle) van die dorpsschooltjes zijn na afloop van de projectsteun van Kinderpostzegels met steun van de dorpsgemeenschap doorgegroeid tot volwaardige basisscholen met acht klassen. Dat is pas het verschil maken!"

Tien jaar impact in Afrika
Meer lezen over de steun van Kinderpostzegels in Afrika de afgelopen tien jaar? Bekijk de informatiepagina over tien jaar impact in Afrikaanse landen. Hierop kunt u ook de nieuwe rapporten met de resultaten van door ons gesteunde projecten in Ethiopië en Mali.

N.a.v het afscheid van Henk van Zuidam is ook een documentaire gemaakt: