Dirk Scheele overhandigt eerste Warm Welkom Tas aan kinderen in daklozenopvang

04-12-2019

Ambassadeur Dirk Scheele overhandigt, samen met kinderen die hebben meegedaan aan de kinderpostzegelactie, de eerste Warm Welkom Tassen aan dakloze kinderen in Amsterdam. 

De komende weken worden 2800 tassen uitgedeeld in ruim 30 daklozen- en vrouwenopvangcentra in Nederland. In Amsterdam gaan de eerste tassen naar de kinderen die wonen in de opvang ’Thomas Prins’ van het Leger des Heils. Een aantal groep 8 leerlingen van de Twiskeschool is uitgenodigd om bij dit speciale moment aanwezig te zijn. Deze school heeft ervoor gekozen om een deel van het opgehaalde geld te geven aan het lokale doel; de Warm Welkom Tas.

Een tas met een belangrijke boodschap

De Warm Welkom Tas is een rugtas die aan de kinderen in de daklozen- en vrouwenopvang gegeven wordt. In de tas zitten spullen die kinderen vaak heel hard nodig hebben, zoals een handdoek, tandenborstel, tandpasta, broodtrommel en drinkbeker. Maar er zitten ook spullen in om ze een geborgen gevoel te geven zoals een knuffel en een zachte deken.

Naast een brief van lotgenoten, zorgen ambassadeurs Dirk Scheele, Freek Vonk en Anouk voor een kaartje met bemoedigende woorden in de tas. Zo schrijft Anouk:  ‘We hebben het allemaal nodig eens met iemand te praten over hoe het met ons gaat – vooral als we het niet zo fijn hebben.’ Freek Vonk doneert daarnaast zijn magazine Wild van Freek. De komende drie jaar wordt het project verder uitgerold zodat jaarlijks alle 8500 kinderen zich een beetje meer welkom voelen op een plek waar ze verblijven in een nare periode van hun leven.

Een gesprek tussen kindhulpverleners en kinderen

Waarom is het zo belangrijk dat deze tas er is? Inge Smit, projectleider van de Warm Welkom Tas zegt hierover: “Met het geven van deze tas wordt aan de kinderen de belangrijke boodschap gegeven dat ze de moeite waard zijn. Daarnaast leent ieder product zich voor een gesprek met het kind. Het is een tool in handen voor kindhulpverleners om op een laagdrempelige manier contact te maken. Daarmee wordt de aandacht die de kinderen zo hard nodig hebben vergroot en kan er bekeken worden wie meer specialistische hulp nodig heeft.”

Kinderpostzegelactie 2019

De Kinderpostzegelactie, die eind september plaatsvond, stond dit jaar in het teken van kinderen in de daklozen- en vrouwenopvang. Ruim 8.500 kinderen in Nederland wonen tijdelijk in een opvang. Voordat zij daar terecht komen, hebben ze al veel meegemaakt. Zo hebben ze hun vriendjes achter moeten laten en vaak ook veel van hun persoonlijke spullen zoals spelletjes, schoolspullen en knuffels. Hulp in de opvang is veelal gericht op de ouders. De Warm Welkom Tas maakt deel uit van het programma Veilige Toekomst. Dit programma verbetert de aandacht voor kinderen in de opvang door een meer kindvriendelijke leefomgeving te realiseren, kinderwerkers te trainen en te pleiten voor subsidiëring van het werk met kinderen, zodat deze kinderen zich gezond ontwikkelen.

Doneer voor de Warm Welkom Tas