Lars Westra en Marc Dullaert nieuwe voorzitters Kinderrechtencollectief

20-04-2023

Sinds 1995 is Kinderpostzegels onderdeel van het Kinderrechtencollectief. Het Kinderrechtencollectief strijdt voor de rechten van kinderen en de navolging hierop. De stem van het kind is hierin natuurlijk heel belangrijk. Daarom vinden we het ook zo bijzonder dat de taak van vicevoorzitter vanaf vandaag uitgevoerd wordt door Lars (16)!

Het Kinderrechtencollectief maakt vandaag, op de dag dat de eerste editie van de jaarlijkse Nationale Kinderrechtendialoog, haar nieuwe voorzitters bekend. Lars is 16 jaar oud en de allerjongste vicevoorzitter van het Kinderrechtencollectief. Hij gaat dit doen samen met Marc Dullaert, voormalig Kinderombudsman, die vanaf vandaag voorzitter is.

‘We willen dat kinderrechten niet alleen worden gewaarborgd in overheidsbeleid en in wetgeving maar ook in de praktijk van organisaties en van iedereen die met kinderen te maken heeft. Worden de rechten van kinderen in Nederland niet gerespecteerd? Dan zien wij het als onze taak om voor deze kinderen en hun rechten op te komen’, aldus voorzitter Marc Dullaert. Dullaert neemt het stokje over van Huri Sahin, die in december 2022 is benoemd als burgemeester in de gemeente Rijswijk. 

Lars Westra
Toen kinderrechtenactivist Lars Westra zag dat het Kinderrechtencollectief een voorzitter zocht, heeft hij direct zelf het initiatief genomen om zich als vicevoorzitter aan te bieden. Lars vindt dat Artikel 12 van het Kinderrechtenverdrag, waarin staat dat kinderen hun mening mogen geven als het over zaken gaat die hen aangaan, beter moet worden nageleefd. ‘Luister meer naar wat kinderen zelf willen, veel kinderen weten heel goed wat hun mening is en wat goed voor ze is. Geef kinderen daarom de kans om mee te denken over nationaal beleid dat kinderen aangaat.’ Lees meer over Lars.

Marc Dullaert
Marc Dullaert zet zich al jaren in voor de rechten van het kind. Hij was de eerste Kinderombudsman van Nederland en is de oprichter van KidsRights. Dullaert is grondlegger van de Internationale Kindervredesprijs en vanaf 20 april de nieuwe voorzitter van Kinderrechtencollectief. ‘Op mijn inzet voor kinderen in Nederland, kan gerekend worden. Ik ben blij dit samen met Lars te gaan doen want het is hoog tijd om kinderen en jongeren een podium te geven en naar ze te luisteren.' Lees meer over Marc.

Nationale Kinderrechtendialoog
De bekendmaking van de nieuwe voorzitters van het Kinderrechtencollectief vindt gelijktijdig plaats met de start van de eerste editie van de Nationale Kinderrechtendialoog. Dit is een jaarlijkse dialoog die in de kabinetsreactie op de VN-aanbevelingen door staatssecretaris van Ooijen is aangekondigd. Met de komst van een jaarlijkse dialoog over kinderrechten hoopt het Kinderrechtencollectief dat kinderrechten in Nederland continu in beweging blijven en niet slechts eens in de vijf jaar worden getoetst door de VN. 

Over het Kinderrechtencollectief
Het Kinderrechtencollectief bestaat uit vijf kernleden: de kinderrechtenorganisaties Defence for Children, de Nationale Jeugdraad (NJR), Kinderpostzegels, Save the Children en Terre des Hommes. Het Nederlands Jeugdinstituut is als onafhankelijk adviseur verbonden aan het Kinderrechtencollectief. Daarnaast zijn er tal van maatschappelijke organisaties die werken met of voor kinderen aangesloten bij het collectief. Het Kinderrechtencollectief ziet toe op de implementatie en naleving van het VN-Kinderrechtenverdrag in Nederland. Samen geven zij een stem aan de rechten van het kind.