Minder kindhuwelijken dankzij voorlichting en training

03-04-2019

Ieder jaar worden wereldwijd 12 miljoen meisjes jonger dan 18 jaar gedwongen om te trouwen. Dat betekent dat elke twee seconden iemand de kans ontnomen wordt om haar school af te maken en haar eigen keuzes te maken. Kinderpostzegels is penvoerder van de Her Choice Alliantie en zet zich daarmee in voor het terugdringen van kindhuwelijken. Deze week werden de eerste resultaten gepresenteerd.

Girls not Brides Nederland is een samenwerkingsverband van onder meer de allianties Yes I do, More than Brides en Her Choice die zich samen inzetten voor het verdwijnen van kindhuwelijken. De eerste resultaten zijn hoopgevend, zegt Odilia van Manen. Zij is namens Kinderpostzegels de coordinator van Her Choice.

‘In bijna alle gebieden waar wij actief zijn is het aantal kindhuwelijken afgenomen’, zegt ze. Her Choice is in tien landen in Azië en Afrika actief. Sinds de start van het programma in 2016 is de kennis van meisjes over seksualiteit, voorbehoedsmiddelen, gezondheid en hun rechten bijna verdubbeld. In Pakistan steeg het aantal meisjes met kennis het hardst; van 1,3 procent naar maar liefst 54,2 procent. Dat zijn hoopvolle cijfers.

The girls club
Voorlichting is daarbij essentieel. ‘Het uithuwelijken van kinderen is niet alleen een probleem van meisjes’, legt Odilia van Manen uit. ‘Het gaat de hele gemeenschap aan. Meisjes die te vroeg trouwen gaan niet werken, hebben vaker gezondheidsproblemen, zijn vaker slachtoffer van huiselijk geweld en lopen een groter risico op seksueel overdraagbare ziektes.’

De lokale partners van Her Choice trainen meisjes om zelf mondig te worden en hun eigen keuzes te maken. Zoals bijvoorbeeld Martha van 15 uit Ethiopië. Zij is coördinator van de ‘Girls Club’. Dankzij haar inzet konden er binnen een jaar tien geplande huwelijken in haar dorp worden teruggedraaid. Die meisjes gaan allemaal weer naar school.

Ook het aantal ‘communityleaders’ dat zich bewust wordt van het negatieve effect van kindhuwelijken groeit. In Burkina Faso zijn nu vijf op de acht leiders tegen kindhuwelijken. Dat waren er gemiddeld twee op de acht.

Tienerzwangerschappen
Toch zijn er nog genoeg dingen om voor te vechten, geeft Odilia aan. Het aantal kindhuwelijken neemt dan wel af, maar de kennis van seksualiteit en voorbehoedsmiddelen is nog steeds te laag en het taboe om erover te praten is lastig te doorbreken. Ook zijn veel gemeenschappen erg gehecht aan oude, conservatieve normen over de rol van meisjes en vrouwen in hun gemeenschap.

Ieder druppeltje helpt
Gedragsverandering is een zaak van de lange termijn, stelde ook Prinses Mabel na afloop van de bijeenkomst vast.

‘Het gaat vaak langzaam. We hebben ons tot doel gesteld dat in 2030 geen enkel meisje onder de 18 meer zal trouwen. Dat lijkt ambitieus, maar als een traditie eenmaal ter discussie gesteld wordt, kan het snel gaan. Kijk naar de eeuwenoude Chinese gebruik om de voeten van meisjes af te binden. Toen daar eenmaal vraagtekens bij werden gesteld, is het in twintig jaar tijd zo goed als gestopt. Dat kan met kindhuwelijken ook. Zoals de Zuid-Afrikaanse bisschop Tutu zei: “If you want to create a huge change, create a huge wave of changes. Each wave contains innumerable drops. You are one and you and you and you…” Ieder druppeltje helpt mee om de grote golf van veranderingen in beweging te brengen.’

De Her Choice Alliantie bestaat uit Stichting Kinderpostzegels (penvoerder), The Hunger Project, ICDI en AISSR/UvA. Het programma wordt uitgevoerd in partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.