Prinses Beatrix aanwezig bij Pleeggrootouderdag 2019

06-11-2019

Woensdag 6 november vindt in het bijzijn van Prinses Beatrix de Pleeggrootouder-en-kleinkind-dag plaats. Deze speciale dag in Alkmaar is de afsluiting van de jaarlijkse week van de pleegzorg die 30 oktober 2019 van start ging. Met deze actieweek wordt aandacht gevraagd voor het belang van pleegzorg.

Op deze dag ontmoeten pleeggrootouders en betrokken instanties elkaar, wisselen kennis uit en worden ze in het zonnetje gezet. Prinses Beatrix gaat tijdens de pleeggrootouderdag in gesprek met enkele pleeggrootouders en pleegkleinkinderen over hun ervaringen. Ook bezoekt zij activiteiten waar pleegkleinkinderen tijdens deze dag aan deelnemen.

Belang van pleeggrootouders

Pleeggrootouders zijn grootouders die de zorg van hun kleinkinderen hebben overgenomen, omdat hun eigen kinderen er niet toe in staat zijn. Bijvoorbeeld door een verslaving of een psychisch probleem. Kinderpostzegels wil zo veel mogelijk kinderen laten opgroeien in een stabiele gezinssituatie waarin zij veilig kunnen opgroeien en zij zich gezond kunnen ontwikkelen. “Pleeggrootouders kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Want als het mogelijk is om bij familie of andere belangrijke personen uit het sociale netwerk opgevangen te worden, is dat voor pleegkinderen het fijnst”, zegt Edith van den Akker, coördinator Programma Pleegzorg bij Kinderpostzegels. “Zij blijven dan in een voor hen vertrouwde omgeving. En in veel gevallen is het dan ook mogelijk om in de buurt van vriendjes te blijven wonen en op de eigen school te blijven.”

Kamer voor een kind

Ieder pleegkind verdient een eigen kamer; een plek voor jezelf om tot rust te komen of om je huiswerk te maken. Niet ieder huis beschikt over de juiste faciliteiten. Vaak zijn aanpassingen nodig aan het huis: een dakkapel plaatsen of een extra bed in de kamer. Met het programma ‘Kamer voor een kind’ biedt Kinderpostzegels, samen met andere fondsen, de mogelijkheid om de leefomstandigheden van geplaatste kinderen te verbeteren.

De Pleeggrootouderdag is een initiatief van Stichting Belangenbehartiging Pleeggrootouders Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Kinderpostzegels, pleegzorgorganisaties Parlan, Spirit, Kenter en de Gemeente Alkmaar.