Veilig spelen in natuurspeeltuin Velserpoort

01-07-2019

De natuurspeeltuin bij deze gezinsopvang in Haarlem is mogelijk gemaakt door Kinderpostzegels vanuit ons project Huisje Boompje Beestje. Vandaag nemen de kinderen deze natuurlijk ingerichte buitenspeelplaats feestelijk in gebruik.

HVO-Querido directeur Anita Schaaij en Erik Claus, projectleider van Huisje Boompje Beestje, verrichten de opening van deze natuurlijk ingerichte buitenspeelplaats bij maatschappelijke opvang HVO-Querido locatie Velserpoort. Pianiste Iris Hond vertelt over haar ervaringen gedurende een periode van dakloos zijn. 

Natuurspeeltuin dankzij Kinderpostzegels
Natuur helpt kinderen beter omgaan met stress en helpt het zelfvertrouwen verbeteren. Een veilige buitenplek en de natuur ontdekken ondersteunt kinderen daarnaast in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit.

Voor de kinderen in de maatschappelijke opvang is dit extra belangrijk, omdat het hen helpt hun ervaringen te verwerken. Zo kunnen zij de toekomst met meer vertrouwen tegemoet gaan.

Iris Hond vertelt over haar ervaringen
Dakloos was ze. Als prille puber. Geen huis, geen thuis, niets. Alleen dromen om zich aan vast te houden. En dat is dan ook precies wat ze deed. Ze bleef geloven in zichzelf en werd een wereldster.

Iris Hond heeft zich ontwikkeld tot een pianiste van internationaal niveau. In haar voorstellingen vertelt Iris muzikale verhalen van mensen met een bijzondere thuissituatie. Bij de opening van natuurspeeltuin Velserpoort deelt ze haar eigen verhaal zonder piano.

De Velserpoort: gezinnen en alleenstaanden werken aan herstel
Doel van de opvang in de Velserpoort is om de gezinnen en alleenstaanden die er verblijven zo snel mogelijk door te laten stromen naar een zelfstandige woonruimte. Op dit moment verblijven er circa 35 kinderen met hun ouder(s) in de Velserpoort. Alles draait om het herstel van mensen die om welke reden dan ook dakloos zijn geraakt. De cliƫnten werken samen met hun begeleiders aan het oplossen van hun problemen.

Naast het vinden van woonruimte kunnen dat hun psychosociale situatie, verslaving, schulden of een combinatie daarvan zijn. Deze aanpak werkt: In 2018 stroomden in Haarlem meer dan 80 alleenstaanden en 15 gezinnen uit naar een zelfstandige woning of naar een andere vorm van zorg.