Workshop Warm Welkom Tas op middelbare school

26-11-2020

Hoe voelt het om iedere dag in onzekerheid en in angst te leven? Dat hebben de leerlingen van het Fioretti College in Hillegom ervaren door middel van een workshop. 

Zij hielden een ballon boven hun hoofd met hun ogen dicht terwijl ieder moment de ballon kon worden doorgeprikt met een naald. Die dreiging voelt levensecht. De workshop werd gegeven door Stichting Kinderpostzegels die hiermee aandacht wilde vestigen op de ruim 90.000 kinderen in ons land die in een onveilige thuissituatie leven. Van deze groep kinderen komen er ieder jaar 8.500 in de daklozen- en vrouwenopvang terecht. Vaak omdat ze een bedreigende thuissituatie moeten ontvluchten. 

Dit jaar werd er ruim €7,6 miljoen euro opgehaald tijdens de Kinderpostzegelactie. Hieruit blijkt opnieuw dat kinderen erg begaan zijn met het lot van andere kinderen. Zo ook op het Fioretti College in Hillegom. Daar krijgen leerlingen niet alleen een workshop om te ervaren hoe het voelt om in een benarde thuissituatie te leven, maar gaan ze begin december ook aan de slag om 5.000 Warm Welkom Tassen in te pakken voor kinderen in de daklozen- en vrouwenopvang. 
 
Knuffel en tandenborstel 
De Warm Welkom Tas is een van de initiatieven waar Stichting Kinderpostzegels geld aan besteed. De tas bevat de eerste benodigdheden als kinderen in een opvangsituatie terecht komen, zoals een handdoek, tandenborstel, tandpasta, broodtrommel en drinkbeker. Maar ook een knuffel en een zachte deken om kinderen in de opvang een extra veilig thuisgevoel te geven en ze te laten merken dat ze de moeite waard zijn. Daarnaast is de Warm Welkom Tas een goed middel voor hulpverleners om een gesprek te beginnen met een kind en op een laagdrempelige manier contact te maken.

Pascal Smit, directeur Stichting Kinderpostzegels: “Dankzij alle kinderen die zich hebben ingezet bij de Kinderpostzegelactie maar ook nu op het Fioretti College, krijgen kinderen in opvangsituaties een hart onder de riem gestoken.”
Dhr. Kersten, directeur Fioretti College: “Wij hopen dat onze leerlingen zich realiseren dat veel kinderen het moeilijk hebben thuis. Door deze oefening willen wij proberen ze te laten ervaren hoe het voelt om continue in angst te leven. Maar óók hoe je een steentje kunt bijdragen om hen een beetje te helpen.” 


Welkom voelen 
De komende weken worden in totaal 5.000 Warm Welkom Tassen uitgedeeld in ruim 60 daklozen- en vrouwenopvangcentra in Nederland. Het is de bedoeling dat dat aantal ieder jaar wordt verhoogd zodat jaarlijks alle 8.500 kinderen zich een beetje meer welkom voelen op een plek waar ze verblijven in een nare periode van hun leven.

Gerelateerd