Trampoline voor crisisopvang

Midden in een woonwijk in Rotterdam, op een groot, groen terrein staat een aantal villa’s; villa’s die groepen van tien kinderen huisvesten en onderdeel uitmaken van Horizonlocatie “ het Bergse Bos”. Aan de buitenkant is er weinig dat onthult wat er zich binnen afspeelt. Wie zijn de kinderen die er wonen? Wat gebeurt er binnen? En waarom koos de Rotterdamse Hildegaertschool ervoor om deze Jeugd opvanglocatie te steunen met de Kinderpostzegelactie?

Als kind opgroeien in een gezin en bij je ouders wonen lijkt heel normaal. Voor sommige kinderen is dat echter niet vanzelfsprekend. Soms zijn ouders niet in staat om voor hun kind te zorgen, maar het kan ook zijn dat een kind zodanige gedragsproblemen heeft dat thuis wonen (tijdelijk) geen optie is. De kinderen die bij Stichting Horizon terecht komen hebben één ding gemeen: Ze zijn allemaal op andere plekken vastgelopen en hebben vaak al een heel traject achter de rug.

Zo ook Nikita. Zij woont al sinds haar derde jaar niet meer thuis. ‘Mijn moeder was verslaafd. Sindsdien ben ik overal geweest. In 2012 kwam ik in een pleeggezin terecht maar daar ging het niet goed. Ik kwam terecht in de crisisopvang, daar heb ik een half jaar gezeten. Ik zat op het randje van gesloten jeugdzorg. Toen heb ik een brief geschreven en gemotiveerd waarom ik vond dat ik nog een kans moest krijgen. Zo kwam ik in 2014 bij Horizon op het Bergse Bos terecht’, vertelt zij in het magazine van Stichting Horizon.

Nena, mediator bij Stichting Horizon legt uit dat de locatie Bergse Bos zowel ruimte biedt voor ‘open’ opvang als voor gesloten jeugdzorg. “Sommige kinderen wonen hier en gaan ook op het terrein naar school. Anderen hebben iets meer vrijheden en wonen hier wel maar gaan naar een reguliere basisschool”.

Een van hen is bijvoorbeeld Joost, die op de Rotterdamse Hildegaertschool zit. Zijn klas heeft dit jaar het geld van de Kinderpostzegelactie geschonken aan Stichting Horizon. Juf Yvonne (groep 7): “Hij zit bij mij in de klas en heeft veel verteld over zijn situatie. Iedereen weet ervan. Daardoor leeft dit doel in onze klas. Wij zijn dan ook erg blij dat Kinderpostzegels de mogelijkheid biedt om als school zelf te kiezen waar je een deel van het opgehaalde geld aan wilt besteden. Voor ons is Stichting Horizon heel dichtbij en dat voelden we allemaal tijdens de actie. Ieder kind heeft echt zijn best gedaan om zoveel mogelijk te verkopen zodat er een zo hoog mogelijk bedrag naar hun klasgenootje kon.” Van het geldbedrag koopt de opvanglocatie in ieder geval een trampoline. Ook klasgenootjes Ties, Door en Roos vinden het fijn dat ze kunnen helpen. “Nu kunnen ze meer speelgoed kopen voor Joost en zijn huisgenootjes.”

Bekijk het gehele filmpje van dit project: