Weekendschool voor leergierige kinderen

‘Een dagje meedraaien met de lokale politieagent, hoe werkt het menselijk brein of hoe doe je onderzoek in het lab?’ Allemaal vragen waar kinderen van Weekendschool Kids College Apeldoorn (KCA) achter komen. KCA is een school waar kinderen van 10 tot 14 jaar elke zondagmiddag in aanraking komen met verschillende beroepsgroepen. De weekendschool wil kinderen die vanwege hun thuissituatie onvoldoende kans krijgen hun talenten te ontwikkelen hierbij hepen. Zo krijgen ook deze kinderen een bredere kijk op de maatschappij en meer kans om straks de juiste vervolgopleiding te kiezen.  

 “De leerlingen maken kennis met interessante mensen uit verschillende beroepen en gaan met hen aan het werk. Zo leren de kinderen hun talenten ontdekken, krijgen zij een bredere kijk op hun mogelijkheden en ontwikkelen ze meer zelfvertrouwen. Dit alles met als doel hen te ondersteunen en motiveren in hun keuze voor een vervolgopleiding” zegt Eelke Hemrica, bestuurslid van Kids College Apeldoorn.

De kinderen gaan elke zondag met veel enthousiasme naar de Weekendschool zo ook Anna (10).       “Ik mag elke zondag naar de Weekendschool toe. Het is hier bij mij om de hoek. De eerste zondag van de maand gaan we het thema bespreken en bekijken, de andere zondagen gaan we of naar het beroep toe of de mensen komen naar ons toe. Ik vond het zelf heel leuk om bij de politie mee te kijken en te zien hoe het daar gaat. Later wil ik denk ik ook politieagente worden!”

In het bestuur van de weekendschool is ook het basisonderwijs in Apeldoorn vertegenwoordigd. Elk van de 3 onderwijskoepels – het openbaar-, protestantschristelijk- en katholiek – basisonderwijs is daarin betrokken. “Het is een fantastisch project voor leergierige kinderen vanuit deze specifieke  doelgroep in Apeldoorn, dat we mede dankzij de Kinderpostzegelactie financieel kunnen steunen”, zegt Hans Wegter - lid college van bestuur van Leerplein055, de koepel voor het openbaar onderwijs in Apeldoorn. Volgens hem is het ook een mooi voorbeeld van samenwerking tussen verschillende basisscholen. “Doordat de verschillende scholen samen deze weekendschool in hun eigen stad omarmen kunnen veel kinderen hier op zondag naar toe.”

 Ook Hemrica is erg enthousiast over de mogelijkheid die Kinderpostzegels biedt om een project dichtbij, in je eigen buurt of stad, te steunen. Hopelijk krijgt dit een vervolg bij volgende acties.”