Oer-Hollandse boeken op kinderpostzegels 2019

13-06-2019

De kinderboekenhelden Dik Trom, Kruimeltje, de Kameleon, de Drieling en Pietje Bell sieren dit jaar de kinderpostzegels.

Op woensdag 25 september start de Kinderpostzegelactie en gaan bassischoolleerlingen uit groep 7 en 8 voor het 71ste jaar op rij langs de deuren om verschillende producten te verkopen, waaronder de nieuwe kinderpostzegels.

Kinderpostzegelactie 2019
De hoofdpersonen uit kinderboeken zijn dit jaar te zien op de kinderpostzegels. De kinderboeken staan dichtbij de belevingswereld van een kind en deze avonturenboeken waar we allemaal mee zijn opgegroeid, wekken een gevoel van nostalgie op. Een goed gevoel over een tijd waarin de jeugd zo ongecompliceerd en veilig leek.

Helaas kennen veel kinderen die in de daklozenopvang zitten dit gevoel niet en dat is precies waar de Kinderpostzegelactie zich dit jaar voor inzet.

Geen enkel kind meer in de daklozenopvang
Elk jaar koppelt Kinderpostzegels een actueel maatschappelijk probleem aan de actie. “Dit jaar richten we ons op de 8.500 kinderen die in Nederland in een opvang zitten”, zegt Jeroen den Tex, directeur van Stichting Kinderpostzegels. “Onze droom is dat geen enkel kind in Nederland meer naar een daklozenopvang of ‘blijf-van-mijn-lijfhuis’ hoeft. Tot het zover is, wil Kinderpostzegels ervoor zorgen dat ze zich er beter thuis voelen en dat er goede begeleiding voor ze is.”

Er wonen elk jaar meer dan 4.000 kinderen in een tehuis voor daklozen en ruim 4.500 kinderen verblijven met hun moeder, broertjes en zusjes in een vrouwenopvang. Dat betekent dat verschrikkelijk veel kinderen uit hun eigen huis hebben moeten vluchten vanwege veiligheids- en financiële redenen.

Dichtbij ieder kind
Veel opvanglocaties zijn niet gemaakt voor kinderen. De begeleiding in de opvang is gericht op de volwassenen. Voor de kinderen is meestal te weinig aandacht. Ze hebben er geen eigen kamer en geen privacy, er is meestal geen speelgoed, ze mogen vaak hun vriendjes niet meenemen en ook niet zonder toezicht buiten spelen. Bekijk hier meer informatie over Dichtbij ieder Kind.