Een warm welkom voor ieder kind in de opvang

Ieder jaar komen ruim 8.500 kinderen met hun moeder of vader in een opvangcentrum terecht. Vaak krijgen ze daar (te) weinig tijd en aandacht. De Warm Welkom Tas geeft ze het gevoel dat ze wél welkom zijn. Een coole rugzak met een knuffel en wat speelgoed helpt hen zich iets beter thuis te voelen. Voor hulpverleners is de tas een effectief middel om het ijs te breken. 

Weinig kinderen kunnen zeggen dat ze een kaart hebben gekregen van Freek Vonk, maar veel kinderen tussen 4 en 9 jaar oud in de opvang wel! In hun splinternieuwe rugzak zit niet alleen een nieuwe broodtrommel en drinkbeker, potloden, knutselspullen en een warme deken, maar ook een persoonlijke noot van Freek:

‘In deze tas zitten spulletjes waarvan wij dachten dat je deze goed kan gebruiken als je niet thuis bent. Met sommige dingen kun je spelen, maar er zit ook een Wild van Freek in, om te lezen als je lekker onder je nieuwe deken kruipt.’


~ Freek Vonk

 

Jip en Janneke

Met financiële steun van Kinderpostzegels zijn in 2019 725 tassen ingepakt en verspreid onder elf opvanginstellingen in Nederland. Voor de allerkleinsten tot en met drie jaar, zijn er koffertjes met praktische spullen zoals een handdoek, een haarborstel en een tandenborstel.

'Daarmee willen we ook de moeders ontlasten die toch al veel aan hun hoofd hebben', zegt projectleider Inge Smit. De kinderen sluiten de knuffel vaak als eerste in de armen. Voor andere momenten zijn er stiften en kleurboeken en een Jip-en-Janneke-boekje om uit voor te lezen. Het kaartje van Dirk Scheele zal de moeders een hart onder de riem steken:

‘We hopen dat deze tas een lach op je gezicht en dat van je kind kan brengen in deze moeilijke tijd.’

~Dirk Scheele

Broodtrommel

Niet alleen kinderen, ook de hulpverleners zijn blij met de tas, vertelt Inge Smit. ‘Zo hoorde ik het verhaal van een jongetje dat zo van slag was door alles wat er gebeurde, dat hij geen woord durfde te zeggen totdat hij de kamer binnenkwam waar de rugzak klaarstond. Zijn hulpverlener had de knuffel er bovenuit laten steken. Het jongetje begon meteen te lachen en zei: “Het lijkt net of hij op mij zat te wachten.” Daarmee was het ijs gebroken.’  

Ook praktische voorwerpen zoals de broodtrommel kunnen een mooie aanleiding vormen om inzicht te krijgen in de omstandigheden thuis. ‘Wie maakt jouw boterhammen altijd klaar?’, is dan een logische vraag waarmee een gesprek op gang kan komen.

Donald Duck

In de rugzak voor de tieners zitten behalve spullen die ze op school goed kunnen gebruiken, zoals een etui, markeerstiften en een notitieboekje ook een Donald-Duckpocket. Er zijn heel veel verschillende, zodat ze die onderling kunnen ruilen. Voor hen zit er een kaartje van zangeres Anouk in de tas. Zij zegt:

We hebben het allemaal nodig eens met iemand te praten over hoe het met ons gaat – vooral als we het niet zo fijn hebben.’

~ Anouk


Ook krijgen zij een brief die geschreven is door kinderen die eerder in eenzelfde situatie hebben gezeten. Zij schrijven: ‘Het is niet de leukste plek om te zijn of te wonen, maar aan alles komt een eind. Het is tijdelijk, onthoud dat. Er komt een betere tijd. Een tijd voor geluk.'

Lokaal besteden

De Warm Welkom Tassen plus inhoud worden bijna allemaal geleverd door de Hema. Die biedt een mooie korting, maar er is en blijft geld nodig om jaarlijks alle kinderen een koffertje of tas te kunnen geven. In januari 2019 waren voor de pilot 725 tassen verspreid onder elf instellingen. In december 2019 zijn er 2800 tassen ingepakt en verdeeld. De eerste tassen werden op 3 december 2019 feestelijk uitgereikt aan de kinderen in een opvang van het Leger des Heils in Amsterdam. In onderstaande video kunt u zien hoe de kinderen in aanwezigheid van ambassadeur Dirk Scheele de tassen uitpakten.

Dat is een mooi begin, maar het is nog niet genoeg. Ieder jaar opnieuw komen er 8500 kinderen in een opvangcentrum terecht. Om de aanvoer van tassen te blijven garanderen, kunnen scholen ervoor kiezen om de opbrengst van hun Kinderpostzegelactie lokaal te besteden aan de Warm Welkom Tas.

Doneer voor de Warm Welkom Tas